koken

koken: 10 praktische tips & nuttige informatie

Kok aan huis

Ooit eens aan gedacht een privékok in huis te halen en je gasten of geliefde te verassen met culinaire hoogstandjes uit eigen keuken? Een privékok zorgt voor een uitstekende maaltijd, terwijl je je alleen nog maar druk hoeft te maken om het gesprek aan tafel op gang te houden. Ideaal toch?! Een privé kok kan zijn kookkunsten geheel afstemmen aan je wensen. Laat de voorbereiding en de organisatie maar aan de kok over. De kok let op welk moment geschikt is de gerechten te serveren. Hij bewaakt het tempo, de smaak, kwaliteit en presentatie. Het maakt het extra leuk als de kok tijdens het serveren uitleg geeft over de producten en de wijze waarop het gerecht gemaakt en samengesteld is.

Voor het diner aan huis zul je van tevoren in samenspraak met de kok het menu gaan samenstellen. De kok draagt meestal zorg voor de inkoop van alle benodigdheden. Op de avond van het diner, zal de kok zich installeren in je keuken en dit als eigen terrein afbakenen. Je hebt er immers deze avond niets te zoeken. Het is handig om met de kok eveneens af te stemmen welke wijn(en) je voor het diner in huis moet halen. In veel gevallen regelt de kok dit erbij.

Het is ook erg leuk en origineel aan huis een proeverij te organiseren. In dat geval huur je iemand in die een proeverij arrangement voor je aan huis verzorgt. Dat kunnen speciale kleine hapjes zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld een wijnproeverij zijn.
Je vindt een kok aan huis via het internet. Wanneer je zoekt met de zoekfunctie naar “kok aan huis”, kun je de verschillende koks met elkaar vergelijken.

Catering

Geef je wel eens een feestje of heb je misschien een house warming party? Wellicht is het eens leuk hiervoor een catering te boeken. Laat je verassen door de creativiteit van professionals zonder dat het je tijd en moeite kost. Bovendien hou je de keuken vrij omdat alles elders wordt bereid. Het eten blijft goed warm door de rechauds die er meestal voorhanden zijn. Het voordeel van het inhuren van een cateraar is de tijd die je overhoudt om je enkel en alleen met je gasten bezig te houden, in plaats van het regelen van het feest.

Een cateraar kan verschillende vormen van catering aanbieden. Je kunt de cateraar vragen om alles bij een thema te houden. Je kunt bijvoorbeeld een visbuffet regelen. Of een tuinbarbecue. Je kunt voor het buffet een bepaalde specialiteit vragen, bijvoorbeeld een Italiaans, Spaans, Frans, Caribisch of Scandinavisch buffet. Je kunt een thema voor het feest verzinnen, bijvoorbeeld “Holland” en de cateraar vragen zich aan het thema aan te passen.

Je kunt ook in plaats van een feest een lunch aanbieden voor je gasten. Hiervoor is de cateraar ook erg geschikt.
In plaats van de hele catering te laten aanrukken, kun je ook alleen de hapjes regelen en deze op de dag van het feest te laten aanleveren. Dat scheelt weer een beetje in de kosten. Je kunt ook in plaats van een catering kiezen voor tapas uit de supermarkt. Tegenwoordig hebben de supermarkten een ruim assortiment in deze kleine hapjes, die vaak zowel warm als koud gegeten kunnen worden.

Culinair hotelarrangement

Om culinair te genieten hoef je niet naar het buitenland af te reizen. Ook in ons eigen land kun je tafelen op topniveau. Op diverse locaties door heel Nederland kun je diverse hotel arrangementen kiezen die helemaal in het thema culinair passen. Deze culinaire arrangementen staan helemaal in het teken van eten en genieten, een totaal pakket met spijs en ontspanning waar je geen nee tegen kunt zeggen.

Er zijn veel mogelijkheden: je kunt een enkele overnachting boeken, een lang weekend, of een midweek. Nederland heeft veel hotels die een uitgebreid “culinair of gastronomisch pakket” aanbieden. Je kunt hiervoor diverse websites bezoeken. Vaak kun je meteen online een reservering maken.

Ook in je directe omgeving is het vaak erg leuk (en verassend) om een hotel met een gastronomisch restaurant te vinden, waar je topgastronomie uit de eigen streek kunt ervaren. Waar het om draait is tijd, ontspanning en Bourgondisch genieten.
Zoek je toparrangementen, dan kun je ook kiezen voor een culinair arrangement waarbij het hotel gecombineerd wordt met een diner in een restaurant met 1 tot 3 Michelin sterren.

Culinaire vakantie

Is koken je favoriete vrijetijdsbesteding? Dan is het misschien een leuk idee om de vakantie helemaal in het teken van het kokkerellen te houden. Er zijn tegenwoordig een heleboel mogelijkheden om een “vakantie kookworkshop” te boeken. Soms is dit in de vorm van een kookcursus op locaties in Frankrijk, Spanje of Italië. De workshops zijn vaak in prachtige locaties, zoals oude boerderijen in een landelijke, sfeervolle omgeving. Zo kan men flink wat inspiratie opdoen. Een andere mogelijkheid is een geheel verzorgde reis waarin men culinaire ervaringen opdoet, met aansluitend een proeverij van lokale spijzen en wijnen uit de streek.

Voor leuke arrangementen hoef je niet uitsluitend naar het buitenland. In Nederland zijn er ook veel mogelijkheden. Wat dacht je van een weekje culinair Scheveningen? Er is voor iedereen wel iets bij. Er zijn ook variaties mogelijk. Zo worden vaak kook en kunstvakanties gecombineerd. In dat geval volg je niet alleen een workshop koken, maar is er een kunstenaar of kunstenares aanwezig die een workshop kunst maken geeft (in beeldhouwen, tekenen of schilderen). Of je kiest voor een kook en fietsvakantie, waarmee je alle calorieën weer verbranden kunt door flinke fietstochten te maken. Vaak wordt een kookvakantie aangevuld met excursies naar bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Niet alleen zijn de Europese landen zeer geschikt voor een kookvakantie. Zo leer je alle kneepjes van de Aziatische keuken in Thailand, of de Indonesische keuken in Indonesië. Je kunt alle soorten kookvakanties, ingedeeld per land, vinden via de website: kookvakantie.goedvinden.com.
Kortom, een kookvakantie is een geweldig idee voor iedereen die in zijn vakantie intensief en geïnspireerd met koken bezig wil zijn.

Geef een Amerikaanse party

De Amerikaanse party, ook wel Amerikaanse fuif genoemd, is een feest waarbij de gasten ieder zelf iets te eten of te drinken meenemen. Deze manier van feestvieren is in de jaren ’60 en ’80 uit Amerika komen overwaaien. Tegenwoordig hoor je er niet zoveel meer over. Toch is het een heel origineel idee om gasten uit te nodigen, met het verzoek iets culinairs mee te brengen.
Het allerleukste is natuurlijk als de gasten daadwerkelijk iets van de eigen kookkunst laten proeven. Dit idee is vindingrijk op vele fronten. Ten eerste hoef je zelf niet de hele dag in de keuken te staan, ten tweede kost het je weinig en ten derde zit jij na afloop niet met een enorme afwas. Als je het slim aanpakt tenminste. Als je een dergelijk feest wilt geven is het handig je gasten wat richtlijnen te geven. Als je weinig afwas wilt, kun je ze vragen ook het servies en bestek voor hun kookcreatie mee te nemen. Je kunt je feest een thema geven, zodat de gasten weten welk voedsel ongeveer verwacht wordt. Het is ook raadzaam een inventarisatie van het meegebrachte voedsel op voorhand te maken. Zo voorkom je dat je straks met tien schalen gevulde eieren zit opgescheept.

Een Amerikaanseparty is een ideale manier om een picknick te organiseren. Je kunt er een leuke activiteit aan vastpinnen, bijvoorbeeld een fietstocht of badmintonwedstrijden. Een Amerikaans feest hoeft ook niet alleen maar ter gelegenheid van een feestelijkheid gegeven te worden. Je kunt er ook een informeel gezellig samenzijn mee organiseren.

Kookboeken

Als je geïnteresseerd bent om gerechten van een bepaalde streek te bereiden dan kunt je toevlucht zoeken in één van de vele kookboeken. Bijna van elke streek is wel een kookboek te vinden. Bovendien zijn de meeste kookboeken voorzien van mooie fotografie van de gerechten en recepten zodat je kunt zien wat het gerecht precies inhoudt. Wederom een hele leuke manier om je culinaire horizon te verbreden!

Veel supermarkten geven maandelijks een eigen tijdschrift uit met allerhande lekkere recepten. Je kunt hieruit een keuze maken en de recepten bewaren die je het lekkerst vindt. Dit is leuk, makkelijk en goedkoop. Bij de Albert Heijn zijn speciale kookkaartjes gratis verkrijgbaar, die regelmatig vernieuwd worden.

Ben je erg onverzadigbaar wat recepten betreft, dan kun je ook een abonnement op kooktijdschriften nemen. Het handige van een dergelijk abonnement is dat er vaak wordt ingehaakt op het seizoen, waardoor je recepten treft waarbij ingrediënten worden gebruikt die op dat moment volop aanwezig zijn. Bovendien zijn deze ingrediënten dan ook vaak een stuk goedkoper.

Je kunt ook op rommelmarkten struinen naar kookboeken. Voor een luttel bedrag kun je vaak de mooiste exemplaren bemachtigen. Nadeel is misschien dat de recepten wat ouderwets kunnen aandoen. Maar tegenwoordig zie je ook vaak recente boeken tussen de oudjes liggen. Het is vaak een kwestie van je ogen goed de kost geven.

Online zijn er speciale websites die gespecialiseerd zijn in kookboeken en een enorme keuze hierin hebben. Je kunt deze boeken vaak online bestellen. Ben je op zoek naar een speciaal kookboek, probeer het dan eens via tweedehandse verkoopsites. Misschien heb je geluk en biedt er net iemand je boek voordelig tweedehands aan.

De kookclub

Ben jij niet de enige in je omgeving die verzot is op kokkerellen? Dan is het misschien een heel leuk idee om een kookclub op te richten. Leden van de kookclub komen om een bepaalde dag in de week, of om de week, of eens per maand bij elkaar om met elkaar te eten. Je kunt er verschillende vormen aan geven.

Het uitgangspunt kan zijn dat de kookclub iedere keer bij een ander lid aanschuift aan tafel, waarbij de gastvrouw of gastheer de maaltijd in zijn/haar eentje bereidt. Je kunt ook in plaats van de gastvrouw of gastheer te laten zwoegen, ieder lid zelf een maaltijd laten meenemen, en bijvoorbeeld de gastvrouw/gastheer juist ontzien. Je kunt er iedere invulling aan geven die je maar wilt.

Hou wel rekening met de volgende spelregels. Alle leden van de kookclub moeten evenredig aan bod komen om te laten zien wat zij aan kookkwaliteiten in huis hebben. Alle personen moeten evenredig huis en keuken hiervoor ter beschikking stellen. Van tevoren dienen afspraken worden gemaakt over hoeveel de bijdrage is per persoon en wie de drank regelt. Zo ontstaan er geen misverstanden over bepaalde zaken. Het is in het verlengde hiervan misschien juist ook wel leuk om bepaalde thema’s aan een bijeenkomst te plakken. Koken voor een tientje voor zes personen bijvoorbeeld. Laat iedereen zijn hoofd daar maar eens creatief over buigen.

Lukt het je niet om een kookclub bij elkaar te krijgen? Niet getreurd. Er bestaan ook kookclubs in je buurt waar je lid van kunt worden. Zo niet, dan kun je door middel van advertenties in de supermarkt en plaatselijke kranten toch aan een aantal personen komen, waar je zelf een kookclub mee opricht.

Kookcursus

Zoek je een kookcursus dichter bij huis? In elke grote stad zijn er over het algemeen meerdere mogelijkheden op het gebied van kooklessen. Vaak zijn het speciale kooklessen in bepaalde categorieën. Naast een basiscursus koken, zijn er kooklessen die bijvoorbeeld de kookkunsten van een bepaald land behandelen, zoals Surinaams koken, Italiaans koken, enzovoorts. Op deze manier maak je op culinaire wijze kennis met een bepaald land. Het is niet alleen erg leuk om aan dergelijke kooklessen mee te doen, het is leerzaam en bovenal erg lekker!

Ben je op zoek naar een bepaalde kookcursus, dan kun je via internet uitvinden welke mogelijkheden er zijn. Je kunt zoeken met de zoekfunctie: “kookles (plaatsnaam)”. Op deze manier vind je al snel een lijst met gelegenheden.

Een ander idee is om de buurthuizen te benaderen. Vaak worden er in buurthuizen kookcursussen gegeven voor een aantrekkelijke prijs, die beduidend lager ligt dan het lesgeld bij de zogenaamde kookstudio’s.

Je kunt ook vanuit je eigen keuken kooklessen nemen via een online cursus via de Online Kookcursus Masterchef.
Een ander idee is kookles aan huis te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden, vergelijkbaar met het aanbod van de gewone kooklessen. Je kunt dan zelf een groepje samenstellen met wie je samen een kookworkshop thuis regelt. Mogelijkheden vind je via de zoekterm: “kookles aan huis (plaatsnaam)”.

Restaurants bezoeken

Een van de beste tips is toch wel het bezoeken van restaurants, maar dan anders! Vele restaurants hebben tegenwoordig proefsessies waarbij je een variëteit van gerechten voorgeschoteld krijgt om te proeven. Op deze manier kun je kennis maken met de culinaire hoogstandjes van restaurants die je normaal gesproken nooit voorgeschoteld krijgt. Een uitgelezen kans dus om je culinaire horizon te verbreden.

Wanneer je in de buurt van grote steden woont, is het aanbod van restaurants vaak erg groot. Het is erg leuk om voor de verandering eens een restaurant te bezoeken dat ‘anders’ is. Op de website van SpecialBite.com vind je een overzicht van nieuwe restaurants met een beschrijving van de nieuwe kwaliteiten die deze restaurants te bieden hebben.

Meestal kijk je naar de keuken om een beslissing te nemen waar je zult gaan eten. Je kunt ook naar andere zaken kijken om te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een diner in een kasteel, in een toren of op het water. Er zijn heel veel prachtige locaties waar je kunt eten in Nederland.

Een andere suggestie om het uit eten gaan eens helemaal anders te doen, is een speciaal arrangement te bezoeken. Zo zijn er restaurants die ‘moorddiners’ organiseren, waar je tijdens het eten een moord moet zien op te lossen. Of je kunt tijdens het eten tussen de gangen door vermaakt worden met entertainment in de vorm van muziek of theater. Helemaal hip is het ‘walking dinner’, waarbij je na iedere gang een wandeling door de omgeving maakt.

Zelf recepten bereiden

Een andere manier om aan recepten te komen zijn de online receptenboeken. De lekkerste recepten zijn hier gratis beschikbaar. Een voorbeeld is www.gratisrecept.nl. Op deze website vind je een enorme keuze aan unieke recepten, gesorteerd op categorie. Niet alleen vind je informatie over het gerecht, maar ook informatie over de achtergrond van het gerecht, zoals het land van herkomst, allergie-informatie, en achtergrondinformatie over de te gebruiken kruiden.

Nog uitgebreider is de website www.mijnreceptenboek.nl. Deze website voorziet in duizenden recepten, en daarnaast is het mogelijk zelf recepten in te sturen en je eigen favoriete kookboek samen te stellen. De website verschaft alle informatie over de meest verschillende soorten ingrediënten en verstrekt allergie-informatie. Wil je meer weten over bepaalde voeding als koffie, wijn, of de aardappel, dan kun je de informatieve specials raadplegen. De site geeft ruimte om met andere kookliefhebbers in contact te komen via het forum. Het is daarbij uiteraard erg leuk je eigen kookspecialiteiten met anderen te delen. Voor kookliefhebbers die meer dan alleen in recepten zijn geïnteresseerd is deze website een absolute aanrader.

Zoek je een speciaal recept? Je kunt het recept proberen op te speuren op internet via de zoekfunctie, waar je de naam van het gerecht intikt.
Er zijn ook speciale online receptenboeken. Zie bijvoorbeeld de website van Kokkie Blanda die gespecialiseerd is in authentieke gerechten uit de Aziatische, Chinese, Turkse, Spaanse, Thaise, Indonesische en Filippijnse keuken. De Hollandse Pot is een receptensite met uitsluitend authentieke (Oud)Hollandse gerechten. Vaak bieden bepaalde merken (zoals Bertolli, Conimex, en dergelijke) ook een aantal suggesties voor gerechten aan op hun website.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over koken

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!